Akne veljajo za vnetno kožno bolezen

Akne so v sodobnem času precej pogost pojav, z njimi pa se sooča vse več ljudi. Gre za vnetno kožno bolezen. Nanjo lahko vplivajo številni dejavniki. Najpogosteje pa akne sprožijo hormoni. Posledično se z njimi najpogosteje srečujejo prav najstniki. V času pubertete se namreč precej poveča izločanje spolnih hormonov, tako pri fantih kot dekletih. To povzroča, da žleze lojnice tvorijo več loja oziroma sebuma, kot ga koža v resnici sploh potrebuje.

Dejstvo je, da je nivo moških spolnih hormonov pri fantih v času pubertete bistveno višji. Posledično so akne precej pogosteje domena fantov kot deklet.

V resnici se akne lahko pojavijo v katerem koli življenjskem obdobju

Še zdaleč pa akne niso samo najstniška težava. Lahko se pravzaprav lahko pojavijo v katerem koli življenjskem obdobju. Njihov nastanek namreč lahko sprožijo tudi hormonske spremembe med nosečnostjo ali v času menstruacijskega cikla. Na samo delovanje lojnic pa ne nazadnje lahko vpliva tudi jemanje določenih vrst zdravil, neprimerna kozmetika, agresivna sredstva za čiščenje, psihični stres, nezdrav način življenja, na primer mastna hrana, uživanje alkohola, kajenje.

Znano pa je, da k nagnjenosti do aken lahko veliko prispevajo še geni. Če imata na primer akne oba starša, je še toliko večja verjetnost, da jih bo imel tudi njun otrok.

Vrste aken lahko delimo tudi glede na resnost stanja

Na sploh se akne lahko delijo v več skupin. Glede na resnost obolenja na primer ločimo blage, zmerne, hude oblike aken in neobičajne akne oziroma ostale oblike. Za blage je značilno, da prevladujejo odprti in zaprti komedoni. Pojavi se praviloma le nekaj pustul oziroma papul, a brez nodulov. Običajno se takšna vrsta pojavi na čelu, bradi ali pa na nosu.

Za zmerne akne pa je značilno, da imajo bolniki od nekaj do veliko pustul. Obenem se lahko pojavi tudi nekaj nodulov. Prav tako so prisotni odprti ter zaprti komedoni.