Citroen je asociacija na avtomobil za množice s pridihom prestiža

Citroen vam je zagotovo precej dobro poznana avtomobilska znamka. Še toliko bolj pa, če morda vozite ali pa ste vozili katerega od modelov omenjene znamke. Za seboj ima proizvajalec že kar dolgo zgodovino, saj je podjetje nastalo že leta 1919. Tako kot mnoga druga podjetja pa je tudi Citroen doživel že veliko vzponov in seveda tudi padcev.

Citroen je asociacija na avtomobil za množice s pridihom prestiža

Ne glede na to, da je znamka znana tako po vzponih kot padcih, pa je dejstvo, da je v zgodovini pustila izjemen pečat, in sicer s številnimi izumi, ne nazadnje tudi z uradno najboljšim avtomobilom preteklega stoletja.

 

Prvi avto Citroen je na cesto zapeljal 7. 7. 1919

Uradni datum za ustanovitev podjetja Citroen je 11. 4. 1919. Že samo nekaj mesecev kasneje, 7. 7., pa je na cesto zapeljalo prvo vozilo, ki je bilo poimenovano s sila preprostim imenom – Type A. Vozilo je imelo 1,3-litrski motor ter 10 konj. Dosegalo je hitrost 65 kilometrov na uro. Omenjeno model je pa je že na samem začetku naletel na izjemno dober odziv.

Že v prvem letu ustanovitve podjetja Citroen se je za nakup njegovih produktov odločilo okoli 10 000 kupcev. Na sploh pa naj poudarimo tudi to, da je znamka poznana tudi po številnih inovacijah. Ena med njimi je prometna signalizacija oziroma prometne table, ki opozarjajo na nevarnosti na cesti. Dobro poznane so še danes.

 

Druga od pomembnejših inovacij francoskega proizvajalca vozil je karoserija

Ob vsem pa velja omeniti še drugo zelo pomembno inovacijo podjetja Citroen. To je karoserija. Od leta 1924 je bila namreč prvič v celoti jeklena ter ne več iz kombinacije lesa ter jekla. Dve leti za tem pa je sledilo vozilo, ki je bilo zaprto s kabino.

Zanimiv podatek je tudi to, da Citroen že vse od leta 1926 zaposluje več kot 30 000 delavcev, ki na dan izdelajo približno 400 avtomobilov.