Šah je igra, ki zahteva znanje razmišljanja v naprej in dobro taktiziranje

Šah je igra, ki jo poznamo že zelo dolgo. Začetke podob šahovnice in figur lahko opazimo že v letih pred našim štetjem. Igra šah a se je skozi leta razvila, ter danes poznamo veliko različnih taktik, kako se šah igra. 

Bistvo šaha je, premikati figure v predpostavljenih smereh, tako, da se nasprotnikov kralj  (figura) ne bo moral več nikamor premakniti, saj bo v grožnjah , da ga katera druga figura napade (šah). Istočasno pa more že biti v šahu. Ko to dosežemo, se temu reče šah mat in smo tako zmagali igro. 

Šah je igra, ki zahteva znanje razmišljanja v naprej in dobro taktiziranje

Sama šahovnica je sestavljena iz 8×8 polj, ki so obarvana belo in črno po diagonalah. Sak igralec ima na svoji strani 8 kmetov, 2 tekača, 2 konja, 2 trdnjavi ter kraljico in kralja. Kmetje se lahko premikajo po eno polje naprej, razen prva poteza, kjer se lahko premaknejo za dva polja naprej. Konj se lahko pomika v črki L v katero koli smer, ter lahko preskoči figure, ki bi ga pri temu ovirale. Tekač se lahko pomika po diagonalah, trdnjava pa naravnost, nazaj, levo ali desno vendar striktno ravno za poljubno število polj. Kraljica pa predstavlja najmočnejšo figuro, saj se lahko pomika kakor trdnjava in tekač hkrati. Kralj se lahko pomika za 1 polje v vse smeri. 

Skozi leta so se razvile različne taktike, v katere so vključeni že začetki igre in tako poznamo več različnih odpiralnih taktik. Odvisno od taktike na začetku, nato igro nadaljujemo, z ciljem da kralju onemogočimo pobeg, pri temu pa moramo paziti, da izgubimo čim manj figur, saj bi nam to škodilo. 

Mit pravi, da ljudje, ki so dobri v matematiki niso tuji šahu, saj naj bi znali razmišljati več potez v naprej, ter znajo izkoristiti največ z vsako potezo, kajti šahovnica sama je neke vrste matematična struktura velikosti 8×8.